9,3% намаление на синьото гориво предлага „Булгаргаз” на ДКЕВР за първото тримесечие на 2013 г., съобщиха от държавното дружество. Спадът в цената е заради договорените с руската страна по-ниски доставни цени на природния газ.

Предложената цена съдържа 2% надценка за възстановяване на недовзет от "Булгаргаз" приход от предходни периоди, уточняват от дружеството. Така хиляда кубични метра газ от Нова година може да струват 660 лв. без ДДС или със 67 лева по-малко, изчислиха от Булгаргаз.

Крайното решение за цената ще бъде взето от регулатора през идните седмици. Експерти очакват по-евтиното синьо гориво да понижи цената на парното от януари с поне с 5 - 7%, решение, което отново е в ръцете на енергийния регулатор.

Още миналата седмица директорът на  "Булгаргаз" Димитър Гогов обяви, че намалението ще е около деветте процента, но предложението бе внесено едва в понеделник, за да се изчака по-благоприятен курс на долара спрямо лева, който е ценообразуващ.

В последващ коментар икономическият министър Делян Добрев пък уточни, че планираният спад в стойността на природния газ няма как да свали с 10% цената на парното.