За да получи отстъпка за природния газ, България трябва да ускори реализацията на проекта „Южен поток". За договорката се разбра след вчерашното посещение на новия енергиен министър Делян Добрев в Москва.

Заедно с премиера Бойко Борисов, Добрев даде пресконференция в Министерски съвет след завръщането си от визитата в руската столица снощи.

По време на посещението бе договорено руският газ да поевтинее с 11% от април. Новата цена на синьото гориво ще остана в сила до края на годината. След Нова година трябва да влезе в сила нов договор за доставките.

Доволни и в Москва и в София

Според премиера Бойко Борисов ускоряването на „Южен поток” ще бъде от полза и за двете държави. По думите му с договорените отстъпки за цената на газа страната ни само може да спечели:

„Нашият интерес е също такъв - колкото по-бързо потече газ, толкова повече слагаме брояча и си отчитаме нашите транзитни такси,” отбеляза министър-председателят.

Икономическият министър разкри, че преговорите за цената на газа са били тежки. Първоначално руснаците са предложили 4% отстъпка, след това 8 – 9% и накрая малко над 11 на сто. Новите договори за доставка от „Газпром” не са били обсъждани вчера.

„В сравнение с останалите държави, на които „Газпром” продава, нашите цени не са по-високи, по-скоро са от най-ниските,” каза Добрев.

Страшни неустойки за “Белене” няма да има

Друг важен резултат от петъчната визита на българската делегация в Москва беше успокояването на опасенията, че България ще трябва да плати огромни неустойки за прекратения проект за изграждане на ядрена централа в Белене. Руската преса излезе със стряскащи числа, които кръжаха около сумата 1 млрд. евро.

През април работни групи от наша и руска страна трябва да уточнят каква сума дължи България за свършеното досега от руснаците по проекта АЕЦ „Белене". Вчера икономическият министър каза, че освен сумата от 140 млн. евро за готовия вече реактор, София дължи още не повече от няколко десетки милиона.

„Не стана въпрос въобще за неустойки или за съдебни дела – единственото, за което сме разговаряли е да платим готовото оборудване и това, което е вложено в материали и други разходи,” обясни Делян Добрев.

Спирането на проекта Белене става преди получаването на окончателния доклад на консултанта по проекта - банка HSBC.

Според Борисов в разговорите с руския премиер и новоизбран президент Владимир Путин е станало ясно, че Белене е скъп проект за нас.

Борисов към Путин: Имаш ли инвеститор?

„В разговора с президента Путин казах така - поехме ангажимент да търсим инвеститор. Имаш ли инвеститори? – „Нямам”. Ами и аз нямам - тогава за какво си говорим.”

„Представете си в тази криза ние да планираме за следващия бюджет 1 милиард за електропреносна система - откъде ще ги вземем, кога ще вдигаме пенсии, кога ще вдигаме заплати? Ние само ще работим да запълним гьола,” обясни красноречиво Борисов.

Според премиера през април е възможна среща с Владимир Путин, на която да бъдат изчистени окончателно всички неизяснени въпроси.