Европейската комисия прие днес оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за България, като с това осигури над 1 милиард евро за работни места и социално приобщаване в страната в периода 2014-2020 г.

„Програмата има две основни цели - увеличаване на заетостта и намаляване на социалното изключване и бедността, за които са отделени общо 1 092 милиона евро (от които 939 милиона евро от бюджета на ЕС, включително 55 милиона евро по инициативата за младежка заетост)”, съобщиха от ЕК.

От Министерството на труда и социалната политика съобщиха от своя страна, че чрез средствата ще се повиши квалификацията на около 100 000 души, ще се осигури заетост на 28 000 души, а 17 000 младежи ще бъдат подпомогнати в процеса на търсене на работа.

160 000 души ще се възползват от учене през целия живот. Освен това оперативната програма ще подпомогне достъпа до здравеопазване на хората с увреждания.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Предприятията ще бъдат подкрепени за адаптиране на човешките ресурси в приоритетни за страната отрасли, като се осигурят инвестиции за подобряване на условията на труд и организацията на труда. За намаляване на младежката безработица са предвидени около 110 милиона лв. по инициативата „Младежка заетост”, съобщиха от българското министерство.

„Важно е, че България вече може да усвоява средства от новото поколение програми, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз. Уверена съм, че парите по новата програма от социалния фонд ще бъдат използвани ефективно”, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева, която днес е на посещение в София.

Еврофондовете са единствените свежи пари по думите на премиера Бойко Борисов. „Експериментът орешарски струва 9 милиарда на държавата. Надявам се повече експерименти да не правим”, коментира той.

България кандидатства за финансиране на проекти и по инвестиционния план на Юнкер от 315 милиарда евро за събуждане на европейската икономиката. Четирите сектора, които ще се финансират по него са инфраструктура, дигитален пазар, енергетика и иновации. България има интерес в проектите за енергийна ефективност включително и за саниране на жилищата.

„Пари има, но няма доверие, че може да се инвестира без голям риск за инвеститорите”, заяви Георгиева.

„Планът е сложен инструмент той не дава пари веднага по екселски таблици на държавите. Той дава за проекти, които са национални, с европейска значимост и където има възможност за привличане на частен капитал”, обясни президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава определи, че с пари от фонда могат да се реализират стратегически проекти, като магистрала „Черно море”, Дунав мост-3, скоростен път Русе-Свиленград и газовите връзки със съседните държави.