„За последните 10 години нивото на преките чуждестранни инвестиции в България е намаляло 20 пъти”, каза Бранимир Ботев в предаването „Тази събота”. По думите му страната е успяла да превърне голяма част от предоставянето на административни услуги в монополни права на държавата и частните монополи.

„България се срина ужасно, инвестицията е нещо, което трябва да привлечеш, да го ухажваш, проактивната политика липсва”, допълни още Ботев.

В студиото присъстваше и Георги Малчев – преподавател и предприемач, който е избрал да остане и да се развива у нас. Двамата с Бранимир Ботев коментираха последния доклад на Световната банка за бизнес климата у нас, според който страната ни се е сринала с 11 позиции тази година.

„Тази година Индия се гордее, че за първи път е в топ 100. Въпросът е да приемеш правилата на играта – ако този доклад е важен за теб, отчиташ тези неща. Има конкретни критерии, които е безумие, че не се управляват”, пояснява Малчев.

Една от причините за намаляването на инвестициите у нас е именно затруднената административна среда. „Административният произвол създава корупционна среда и спъва реалните възможности да осъществите своите идеи”, коментира Ботев.

„27 години след прехода се сещаме да правим административна реформа. Не знам какво точно правим в момента, но експертизата често отсъства в администрацията. По брой на хора в администрацията, ние сме на второ място в Европа, след Франция”, пояснява Ботев.

Според Георги Малчев все повече и повече млади хора у нас избират да останат и да се развиват в България. „България е супер яка, хората искат да се развиват. От хора като нас и вас, медиите, зависи да ги увлечем и да им средата, в която да се развият”, каза още той.