Ако решението на президента Росен Плевнелиев за налагане на вето върху актуализирания бюджет стане факт, това ще е по-скоро политически жест, отколкото икономически. Оставете икономиката да заработи. Това заяви за БГНЕС председателят на БСК Божидар Данев.

Ето и пълния текст на неговата позиция:

Независимо коя политическа сила взима властта - дали това ще бъде Реформаторският блок, или България на гражданите - всяко ново правителство има право да актуализира бюджета с оглед на намерения и целите, които има. Но този бюджет със самото си създаване имаше доста порочни индикатори в него, които ние протестирахме още навремето, когато финансовият министър Симеон Дянков вкарваше тази пица в парламента.

Неговият бюджет предвиждаше ръст на БВП от 1,9 на сто, а в момента е 0,8%. Той също така предвиждаше ръст на потреблението и намаляване на износа, които не се състояха. Но най-важният индикатор беше инфлацията, която се прогнозираше на нива от 3,4%, а в момента имаме точно обратното - дефлация. Също така нямаме очаквания ръст на приходите.

В момента се опонира, че приходите са тръгнали добре, но това няма никакво отношение към това, което ни очаква през следващото шестмесечие. От гледна точка на взимането на предварителни мерки при евентуално неизпълнение на приходната част едно нормално решение за търсенето на някакви буфери, които да предпазят икономиката да влезе в подобна ликвидна спирала. Сега се полагат доста сериозни грижи за връщане на средства към бизнеса както дължими от държавата, така и от общините, така и ДДС. Тези дни НСИ публикува очакванията на бизнеса, от които личи, че се подобрява бизнес средата.

Актуализацията на бюджета е нормално нещо, не виждам къде е драмата при положение, че процентът на дълг спрямо БВП е доста нисък - около 14%. Никой не говори например за факта, че правителството на ГЕРБ национализира 1,4 милиарда от Здравната каса. Никой не говори, че през февруари беше взет кредит от 800 милиона лева, който сега трябва да се връща. Никой не говори, че фискалният резерв намаля с почти 3,5 милиарда лева за тези три години и половина управление.

А президентът Росен Плевнелиев беше част от този екип, който управляваше по това време страната. Така че аз виждам в това негово решение, ако то стане реалност, по-скоро политически жест, отколкото икономика зад подобно решение. Нека икономиката да работи. Защото ако тя не заработи, няма да има нито социални плащания, нито спокойствие, нито просперитет на държавата.

Актуализацията на бюджета е въпрос на успокоение на икономическата ситуация в България. При положение, че ръстът на БВП е 0,8%, а не 1,9%, както прогнозираше г-н Дянков, а в същото време инфлацията не е 3,4%, а -1,1%, това означава, че има опасност България да изпадне в рецесия. Стагнацията да премине в рецесия. Нормално е в такава тежка ситуация да има някакъв буфер с оглед подобряването на ликвидността в случай, че не се изпълнят през втората година очакваните приходи от държавата.