Предстоят още тежки преговори за цената на горивата у нас. Това обяви премиерът Бойко Борисов, като уточни, че по темата става дума за много интереси за милиарди и за политическо влияние на света.

„Ще поговорим пак с президента Путин, Барозу и Ердоган, това са ключовите играчи, които биха могли да доведат до евентуална диверсификация”, добави Борисов, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му правителството полага много усилия цените на горивата у нас да поевтинеят. В скоро време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще замине отново на преговори в Москва за преговори.

„Считам, че трябва още да свалим цената, даже имаме и аргументи за това”, добави премиерът.

Цената на руския газ за България да бъде намалена с малко над 11% от 1 април договори Делян Добрев на първата си визита като министър в Москва.

В началото на месеца Добрев не изключи вероятността цената на бензина да достигне 3 лева, ако на международния пазар барел петрол се продава за 200 долара.

Добрев каза, че горивата ще поевтинеят с 5 стотинки на литър, ако се премахне биосъставката, която формира цената им. Ако се махне изискването за 60-дневни запаси или се намалят дните, цената ще падне с още няколко стотинки.

Шефът на „Лукойл” Валентин Златев пък обяви готовност рафинерията да работи без печалба. Той обаче направи уговорка, че мерките ще повлияят незначително на крайната цена на горивата.