Премиерът Бойко Борисов сам е предложил и одобрил „прекрасна идея”, която да замести проекта „Южен поток”. А именно - Европейската комисия да финансира хранилище за втечнен газ при Варна ("където излизат тръбите"), откъдето Брюксел да транзитира синьо гориво за Европа. Този хъб би заместил Турция като доставчик на газ за континента. Това стана ясно от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, публикувана в интернет.

По идея на  вицепремиера Ивайло Калфин, министър-председателят е възложил на ресорните министри да потърсят руските си колеги, ако се налага и чрез кореспонденция, за да изяснят позицията на Москва по спрения проект. Става ясно още, че България има двустранни отношения с Русия по газопровода, нещо, което Борисов опроверга от парламентарната трибуна миналата седмица.

Оказва се, че планът на премиера е "европейски, с мащаб. Тогава ние ще си покараме тръби. Няма да ни говорят кои фирми, защо, как, корупция, дали е три, пет, колко милиарда, няма значение. Европа си инвестира и си правим диверсификация"

"Прекрасната идея", както Борисов сам я определя, е приета от министрите без възражения и без изтъкнати слабости и проблеми.

Публикуваме част от стенограмата от заседанието на Министерски съвет:

Бойко Борисов: И затова аз ви предлагам следното: министърът на външните работи на среща с руския посланик, министрите на икономиката и енергетиката по най-бързия начин да потърсят разговор с ресорните си колеги в Русия. Ако трябва и писмено им изпратете писма във връзка с чутото и  казаното, да тече кореспонденция.

В същото време предлагам вицепремиерът Дончев още днес писмено да изпрати на комисар Шефчович предложение от България, съобразено с всички евроатлантически ценности, като предлагаме на територията на България там, където излиза тръбата на „Южен поток“, Европейската комисия в унисон със стратегията за общ енергиен съюз на Европа да финансира хъб, където Европейската комисия да плаща, така както Турция газта идваща от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да я разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България. Позиция, по която не може да й бъде отказано, ако те не са лицемерни.

Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле.

Ние не трябва изобщо да създаваме илюзии, че ако ние толкова принципно отстояваме Третия енергиен пакет, Гърция или Македония биха си го позволили. Това не е двоен стандарт. Това е действително проблем за това правителство, разбира се и предишните. Предложението ми е точно в унисон и с плана Юнкер, и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. Защо?

В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от „Галата“, дай Боже от „Силистар“, от „Терес“, от „Хан Аспарух“, от Ловеч и от други места. Финансирайки сега интерконекторите за Гърция, за Турция, за Сърбия, на практика от този хъб във всички посоки реверсивно може да тече газ от тези, които идват по линия на „Южен поток“ и от тези, които излизат съответно пък, ако Гърция дойдат направят някой ден пристанища за втечнен газ, дойде по-евтин газ отнякъде, или от Израел или от Катар, или откъдето и да било, по тези реверсивни тръби, ние съответно взимаме по-евтин газ и пак разпределяме нагоре. Никъде нямам слабост в позицията, никъде. Официално, писмо веднага до Шефкович.

Включително, госпожа Бъчварова, да ми се подготви едно за Доналд Туск, за Съвет. Това е, защото Доналд беше човекът, който е моторът на общия енергиен съюз. Ние им даваме огромната възможност вместо всички държави поотделно да се събираме, Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа, изпълваме със съдържание. Руснаците да си докарат „Южен поток“, ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя, общия енергиен съюз.

Господин Калфин, къде намирате слабост?

Ивайло Калфин: Не намирам в този план слабост.

Бойко Борисов: Благодаря. Европейски, с мащаб. Тогава ние ще си покараме тръби. Няма да ни говорят кои фирми, защо, как, корупция, дали е три, пет, колко милиарда, няма значение. Европа си инвестира и си правим диверсификация.

Прекрасно.

Това не знам защо да не се приеме. Защото това което господин Калфин казва…, имаше един пощальон в по-предишното правителство, но там пощальоните бяха на ниво министър и вие сам се убедихте като ходихме в Брюксел по срещите господин Калфин, че просто онези хора поради липса на достъп на тези министри не знаеха дори проблемите. Виждате, че сега за първи път проблемът "Южен поток“ в детайлите му Дончев вчера и ние като бяхме с Вас ги поставихме в Брюксел. Те не ги познаваха хората.

Всъщност ние в момента сме пак в едно менгеме, ако не издаваме разрешителни влизаме в наказателни процедури, ако издаде – защо сме ги издали, след като Стойнев е дал пълномощно, че по „Южен поток“ само Брюксел се занимава. Това пише в пълномощното. Това все едно преотстъпваш твоето министерство на Лукарски и след това започваш да си подписваш горе. Вече ти си му дал тези права, не можеш да си подписваш. Аз съжалявам, че трябва толкова дилетантски неща и такава наглост да изляза и да говорят след това, вместо да си мълчат, никой не ги закача, ние сега да се опитаме да оправяме ситуацията.

Според мен това е едно прекрасно предложение,

то устройства всички страни, защото е много чисто – няма корупция, няма проблеми, няма да ходи в Турция, Гърция, Македония да има проблем, идва си тук, взима го Европейската комисия, ето ви Трети енергиен пакет, по нашите тръби мога да возят всички доставчици, които дойдат от света, не само трети или четвърти, всички, защото са на Европейската комисия. Веднага трябва да ни дадат отговор. Искаме отговор по въпроса, защото иначе започваме да подписваме разрешителните. Утре ще стане като с „Белене“ – на арбитраж и България плаща, не плаща друг. Или да ни напишат, Дончев, „не“. Да ни кажат „не“ на базата на пълномощното, което господин Стойнев е предоставил. Да ни кажат „не“, за да може след това фактурата, ако трябва да се плаща, да я препратим към упълномощения, а не да остане пак при упълномощителя.

Томислав Дончев: Господин премиер, ще бъде изпълнено.
Един коментар от моя страна, с който може би ще мерим ситуацията след месец-два или след три. Ако политическият приоритет на европейско ниво е Съюзът да е по-интегриран, по-координиран и да е в състояние да взема общи решения по отношение на подобни критични проблеми. Ако политическият приоритет е енергиен съюз настоящата ситуация, включително реакцията по отношение на това предложение е тест доколко сме готови за първото и за второто. Благодаря.

Бойко Борисов: Да, защото само за тези които не знаят, да им кажа, Турция не е транзитьор, Турция плаща газта на границата и става собственик и оттам я препродава вече на другите. Ние предлагаме същото, на границата Европейската комисия да стане собственик и оттам да я продаде на всички, които сме по трасето в тази част на Европа.

Къде, Лукарски, виждаш проблема?

Божидар Лукарски: Няма проблем. Даже ние сме по-либерални, защото в крайна сметка предлагаме не ние да сме комисионера, както е Турция, а Европейският съюз да свърши тази работа. Ние предоставяме просто територия.

Бойко Борисов: Защото те са обявили общия енергиен съюз, към който ние всички в предизборните кампании казахме, че България трябва да се присъедини. Ние им даваме сега прекрасна възможност да покажем на практика това, което е.

И ако е живот и здраве, аз това на канцлера Меркел ще го сложа на масата, ето предлагам пълна независимост.

Нещо повече, после ние може да продаваме и на Украйна в един момент ако Украйна има проблем и имат криза, ние ще им даваме, така както сега минава през Украйна нашата тръба.
(...)

Бойко Борисов: Интересът е наш, защото това хранилище ние можем на Варна да си направим там, където излизат тръбите, Европейската комисия да финансира по Плана Юнкер хранилище за втечнен газ, там да го втечняваме, там да се пълни, оттук да се дистрибутира. Това не е интерес на Турция и Гърция и някой друг. Ние имаме интерес и затова не бива да ги оставяме, докато не го решим този проблем. Наш е интересът, на Европейския съюз.

Меглена Кунева: Ние можем да го предложим като наш проект и да привлечем други страни, които да ни подкрепят. Трябва да се направи такава дипломация.

Бойко Борисов: И оттук си тръгва „Набуко“, това, за което ние ратифицирахме „Набуко“ в парламента, ние България харчехме вноски по „Набуко“ да издържаме чиновници. И изведнъж, приключил. Хайде сега приключва и „Южен поток“, ще ходим на долната срана. Не може такова нещо.

На „Набуко“ аз съм му бил моторът.

Искам да се възобнови и през този хъб можем да го направим, неотстъпно.
(...)

Бойко Борисов: И предлагаме вариант прекрасен за Европейската комисия и за цяла Европа, този хъб вместо в Турция да бъде в България.

Прекрасна идея.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян