България е фактор на Балканите със своите възможности на газопреносната система, а водещо за нашето бъдеще е изграждането на Европейския газов хъб „Балкан”, защото той дава възможности за диверсификация в търговията и преноса на газ. Това заяви премиерът Бойко Борисов на XXII Световен петролен форум в Истанбул.

Министър-председателят изреди потенциалните източници на синьо гориво за газоразпределителното съоръжение, като някои от тях на този етап са в неопределеното бъдеще.

„Една от най-големите компании в (черноморския блок) „Хан Аспарух” са ОМВ, „Рапсол” и „Тотал”, а на другото ни находище „Терес” е компанията „Шел”. Това ще доведе, плюс (използваното и в момента находище) „Галата” – поне от три места в Черно море ще довеждаме газ в Европейския хъб „Балкан”. Плюс газа, който може да дойде от Румъния, плюс газа, който може да дойде от Русия, от Азербайджан имаме договорени 1 млрд. куб. метра газ”, каза пред участниците във форума Борисов.

В края на миналата година „Тотал” обявиха в свой отчет, че в „Хан Аспарух” действително е открит нефт, но не посочиха какви са количествата и дали започването на добив е икономически оправдано. През април компанията поиска допълнителна отсрочка, за да продължи проучванията си. В началото на годината пък беше спрян конкурсът за търсене в блок „Терес”.

Експерти посочват, че даже да бъдат открити сериозни количества нефт или газ, добивът от находищата няма как да започне в близките няколко години.

Същевременно, Русия на този етап не обсъжда с България захранване на газовия хъб със синьо гориво от „Газпром”, а няма и яснота около споменатите от премиера доставки от Румъния.

Борисов коментира днес в Истанбул, че Южният газов коридор с проектите ТАП и ТАНАП за доставка към Европа през България и Сърбия е на дневен ред и ще работим активно за неговото осъществяване. „Не мога да не кажа с огорчение – България и аз самият бяхме едни от моторите на проекта „Набуко” и „Набуко – Уест”. Доста голямо финансиране в него се провали”, отбеляза премиерът.

Той подчерта, че 80% от компресорните станции на Балканите са на наша територия, а освен това капацитетът на хранилищата се разширява.