Увеличението на минималните заплатите в здравеопазването може да доведе до фалити на лечебни заведения, прогнозира Българският лекарски съюз (БЛС).

Той остро разкритикува споразумението между Министерството на здравеопазването (МЗ), синдикатите и работодателите за нов колективен договор в сектора.

Съсловната организация приветства увеличението на минималните прагове с 15 до 30%, но според нея МЗ не е осигурило парите, а болниците са потънали в дългове.

„Нереално е! А дали с него се целят популистки тенденции... да дадем пари, но от къде?“, коментира председателят на Управителния съвет на БЛС д-р Венцислав Грозев.

От МЗ отговориха, че парите за по-високи заплати ще дойдат по няколко направления – от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която тази година има с 230 млн. лв. повече за болнична помощ, както и от това, че ще се осигури възможност болниците да купуват лекарствата с до 20% по-евтино.

„Държавата плаща повече. НЗОК плаща повече. Чрез централизираната обществена поръчка за лекарствата снижаваме разхода за лечебните заведения. Това означава, че могат да бъдат отделени пари за колегите, които работят в тези лечебни заведения“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Снимка: bTV