Има приблизително 320 000 имота, които са собственост на руски граждани от черноморски и други курортни региони. Това обяви Иван Велков, председател на сдружение „Недвижими имоти”.

„Официална статистика ще имаме може би чак след края на годината, когато можем да ползваме официалните ведомства – Агенция по вписванията, статистика. По наблюдение на колеги от регионалните ни структури в страната, можем да кажем, че регионите са предимно черноморските – общините, които са най-вече към Южното Черноморие, но и Северното донякъде, Варна”, каза Велков пред „Фокус”.

Най-големият процент на желаещи да придобият имот у нас, е от Русия. „Естествено, има и от други съседни държави – от Украйна, от Прибалтика, от южните републики като Узбекистан, Таджикистан, Казахстан. Като цяло, процентът от Русия, като най-голямата от тези държави, като брой участници в пазара, е най-сериозен и най-видим”, посочи още Велков.

Причината за големия интерес – заможните клиенти се възползват от цените на имотите у нас, които са в пъти по-ниски от тези на аналогичен такъв имот в тяхната собствена държава или другаде в Европа. Имало и немалка ниша на руски граждани със скромни доходи, които също намират купуването на апартамент по българското Черноморие за добра инвестиция.

„Това са съвсем нормални хора, които имат сравнително стабилни доходи, които в сравнение с нашите, са много по-високи. Те разполагат с възможности, според които придобиването на апартамент в България изглежда съвсем достъпна крачка, при положение, че цените на подобни имоти в Русия са от четири до пет пъти по-високи”, каза Иван Велков.