Бизнесът продължава да трупа дългове, макар и с по-бавни темпове от годините на кризата. Анализ на Българската стопанска камара показва, че продукцията на фирмите се обезценява и така приходите са все по-недостатъчни за покриване на задълженията.

Дълговете растат най много във фирми от машиностроенето и производството на хартия и дървен материал. Ако за този бизнес това може да се окаже положителна тенденция, в строителството и търговията има реален риск от ръст на фалитите.

Данните всъщност отразяват ситуацията едва до началото на миналата година и показват, че задълженията на бизнеса са все по-често към други фирми, а не толкова към банките.

От рекордната сума от над 170 млрд. лв. дългове - близо 2/3 от тях представляват опасните за бизнеса неплатени в срок задължения. След като омагьосаният кръг се затвори, просрочените заплати на служителите са около 60 млн. лв.

Въпрос на оцеляване

Една столична фирма е на пазара вече 25 години, Борислав работи в нея от 15. Напоследък става въпрос по-скоро за оцеляване, отколкото за печалба. „По-малко поръчки, по-малко работа, заплатите просто са ни едно ниво - няма нито увеличение, нито намаление”, обясни служителят, който е оператор на металорежеща машина.

Собственикът прави всичко възможно дори да забави плащане в рамките на месеца, да не трупа дългове - нито към държавата, нито към други фирми. Работи само с проверени партньори.

„Ние работим, а те, когато намерят пари, плащат и така - взаимно се поддържаме и взаимно оживяваме, както обичам да казвам - да има за хляба, а ако има за салам, още по-добре”, коментира Деян Гергов от фирма за лазерно рязане.

Деян е оптимист - от средата на миналата година в машиностроенето има оживление и повече поръчки. Не така обаче стоят нещата в ресторантьорския бизнес, търговията и строителството, където според експерти примката все повече се затяга.

„Задълженията надхвърлят 50% от приходите, което означава, че съществуват възможности за верижни фалити”, обясни Камен Колев от БСК.

Когато ножът опре до кокала, според експерите е най-добре да се търси решение извън съда -заради тромавите процедуди, които продължават години.

Оцеляването на част от предприятията ще бъде подложено на изпитание и заради дефлацията и обезценката на продукцията им. Така от бизнеса очакват бавното увеличение на дълговете да продължи и тази година, въпреки прогнозата за минимален ръст на икономиката.