Бизнесът в България дължи близо 80 млн. лв. за заплати, сочат данни от Инспекцията по труда, предоставени от bTV.

От тях става ясно, че към този момент близо 1800 фирми дължат 78,5 млн. лв. на своите работници. Тези данни са само за проверените от инспекцията предприятия, което означава, че не обхващат всички.

Проблемът „забавени заплати" ескалира сред работниците по автомагистрала „Марица", които вече седмица протестират. Стотина души, които работят по участъка от аутобана от Любимец до Свиленград, са получавали само 60% от заплатата си почти през цялата миналат година. През тази не са взели нито стотинка.

„Обяснението е все от този вторник за следващия вторник. Уж парите идват, ама пари от никъде не идват,” оплака се строителят Кръстьо Дребчев.

Работата по магистралата е единствен доход за повечето от тези работници. За да оцелеят, вземат пари на заем, а напрежението и безпаричието вече взеха своята жертва. Един от работниците не успя да дочака заработените си заплати. „Събрахме пари тука всичките да идим да му платим тока. В деня на погребението искат да му откачат тока .Това не е ли престъпление,” разказа колегата му Пенчо Димитров.

Трудовите договори на работниците са сключени с дружеството „Пътни строежи". От 2010 г. насам Инспекцията по труда е направила 16 проверки. Издала е редица предписания и 10 акта с глоби за общо 43 000 лв. Въпреки това всеки от работниците продължава да чака между 3000 и 5000 лв.

Днес част от тях се срещнаха с ръководството на дружеството-главен изпълнител на участъка от магистралата. От дружеството обаче не пожелаха да коментират. След срещата стана ясно, че са предложили до края на седмицата да изплатят половината от заплатите. Останалото - до месец, при условие, че хората се върнат на работа веднага.

От пътната агенция заявиха, че са превели всички дължими суми към изпълнителите. Експертите виждат решението на проблема „забавени заплати" в това отговорност пред съда да носи не фирмата, а лично собственикът й.

„Оказва се, че работодателя е гол като пушка, а зад него стоят собствениците, които тънат в охолство, апартаменти, вили, коли , парични сметки и депозити, а те не отговарят, а отговаря дружеството,” коментира за bTV Чавдар Христов от КНСБ.

За законодателни промени обаче, трябва да се дочака следващия парламент. Редица законодателни промени, свързани със заплащането на труд, отлежават от предишното правителство. Те така и не успяха да стигнат до парламента. Става дума за промени, които позволяват работника да открива процедура по несъстоятелност на работодателя си, ако не са му платени заплати, както и такива, които поставят работника на първо място като кредитор, когато фирмата е в ликвидиция.