Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов – бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ, за престъпление по служба, съобщиха от прокуратурата.

Румен Симеонов е обвинен  в това, че в периода 29.02.2010 г. - 15.06.2013г. в София, „в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Правилника за функциите и отговорностите на структурните звена и за компетентностите на ръководните длъжностни лица в БНБ”.

В качеството си на подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ е имал задължения да организира, ръководи и отговаря за дейността на управление „Банков надзор“ при БНБ,  упражнявайки надзорни правомощия, включително да прилага самостоятелно и независимо предвидените в закона мерки за въздействие, както и да издава индивидуални административни актове по Закона за кредитните институции, наказателни постановления  и заповеди.

Той обаче не е изпълнявал тези си задължения в посочения от прокуратурата период.

„В Доклад на Надзорната  инспекция на БНБ от 29 февруари 2010 г. са констатирани  множество  нарушения  в дейността на  „Корпоративна търговска банка“АД, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите.  Въпреки, че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки”, продължава съобщението на прокуратурата.

Според обвинението престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на „Корпоративна търговска банка“ АД

„Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите  интереси на държавата”, твърдят от прокуратурата.

Спрямо Румен Симеонов е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

От прокуратурата припомниха, че за същото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и Цветан Гунев, избран за подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”