„В момента бием продавача, който продава сирене, заради това, че млякото, от което е направено, е негодно. Виждаме само този зад щанда”. Така социологът доц. Иво Христов метафорично определи пред bTV ситуацията в енергетиката след мярката на икономическия министър Асен Василев да спре работата на ВЕИ-тата, произвеждали енергия извън закона.

Според него проблемът е системен и трябва да се проследи цялото трасе. „Нямате пазар за електроенергия в България. Събирате средно аритметично от различни видове енергийни източници и осредненият микс го предлагате на гражданите под формата на цена на еленергията. Гражданите и фирмите плащат огромната неефективност на българската енергетика” , каза той.

По думите му произвеждането на ток в България е скъпо, по този повод той очерта няколко проблема: „Трябва да се направи промяна на технологиите, с които се произвежда, но не се прави, защото не носи директни дивиденти. Има големи утечки в преноса на електроенергия и високо, средно и ниско напрежение. Трето – тежки проблеми, свързани с погрешни инвестиционни и управленски решения”.

Отделно, като съавтор на изследването „Черните дупки на българската енергетика”, той говори и за парите, които потъват при необходимите постоянни ремонти, за да съществуват ТЕЦ-овете. „90% от поръчките отиват във фирми и подизпълнители, парите обаче се разходват само на една трета от стойността на поръчката, останалите се прибират. Това е „корупционен данък” за допускане на фирмите до този пазар. За да могат тези ТЕЦ-ове да съществуват, те трябва постоянно да правят ремонт и всяка година се наливат пари в това. Директните изпълнители взимат 10-15% от ресурса. Всичко останало отива, като започнете от държавни структури, икономически и се стигне до политически босове”. Според него умишлено няма модернизация на нови мощности, а се държат стари енергоемки, които се нуждаят от постоянен ремонт.

Никола Газдов от Българска фотоволтаична асоциация откри в спешната мярка на Асен Василев търсене на заместител на цена за достъп до мрежата, която падна на първа съдебна инстанция и която отнема около 40% от прихода на производителя. По думите му твърденията, че ВЕИ-тата са "виновните" в енергетиката и че има свръхпроизводство на зелена енергия са „манипулации” и сметките за ток ясно се вижда, че само 6% отиват за нея.

Той продължи защитата на ВЕИ-тата с признанието, че има проблеми, но корупцията идва от това, че има четири типа собственици – „държавата, двете големи американски централи, няколко много мастити български енергийни бизнесмени и останалите са ВЕИ производителите – там се вижда къде отива всяка стотинка”.