Отпадат банковите такси при преводи към бюджета, съобщи по време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков.

Дянков допълни, че се надява до края на март промяната да е факт в по-големите градове.

Гражданите вече ще могат да плащат данъци и други задължения с банкова карта през терминални устройства, без да дължат за това такси на банките, обясни вицепремиерът.

По думите му Министерството на финансите се е договорило с БНБ и търговските банки обслужването на транзакциите да се покрива с минимална такса, която ще се поеме от ведомството.

От опозицията призоваха финансовия министър да се ангажира с въвеждането на задължителни правила за избор на обслужваща банка от държавните ведомства, като той обеща да стори това.

По време на парламентарния контрол вицепремиерът отговори още на въпроси, свързани с приватизацията, задълженията към Русия по проекта „Бургас-Александруполис”, размера на изплатените през 2011 г. бонуси на служители от администрацията, необходимостта от финансиране на дефицита в държавния бюджет и плащанията по държавния дълг в началото на годината.