Блок, в който съседите не плащат редовно месечните си сметки за парно, да не може да кандидатства за саниране с европейски пари. Към спиране на парното в цялата сграда да се стига, ако по-голямата част от съседите са некоректни платци, предлагат експерти.

„Над 50% от тази абонатна станция трябва да бъде изключена, защото там тези, които плащат, носят другите на гърба си - това не е справедливо”, смята Люлин Радулов - енергиен експерт, „Черноморски енергиен център”.

Депутатите в парламента обаче ще проучват има ли и други технически възможности за ограничаване на некоректните платци. „Да се слагат клапани, така че да се спира отоплението само за един абонат, а не за целия вход, тоест този, които не си е платил само на него да му свалят парното”, предлага Мартин Димитров - председател на Комисията по икономика и енергетика.

Потребителските организации пък настояват абонатите да могат да сменят топлинния си счетоводител без това да води до още разходи. „Ако една етажна собственост не е доволна от топлинния си счетоводител, то тя да може за следващия сезон да си смени счетоводителя без това да налага подмяна на всички тези уреди - цената за подмяна на тези уреди е от 150 до 200 лева”, казва Богомил Николов от "Активни потребители".

Каква част от лансираните идеи ще станат факт зависи от това кои предложения ще одобри парламентът.