Екип на bTV провери на място как се съхранява оборудването за АЕЦ „Белене”, което страната ни купи след международен арбитраж. Преди дни бившият енергиен министър Румен Овчаров показа снимки, от които се вижда, че важни компоненти стоят под открито небе.

От началото на годината руската страна изпраща частите за двата реактора на Втора атомна, поръчани през 2008 г. Те идват на пристанището, изградено специално за нужните на електроцентралата. По думите на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев площадката е съгласувана с производителите. По-чувствителното оборудване стои запечатано в сандъци на закрито, като периодично се почиства.

„Всичко хубаво дотук, но ние нямаме договор за изграждане на централата. На практика сме си поръчали обзавеждането на къщата преди да имаме къщата”, коментира той.

Каква ще е съдбата на двата реактора, трябва да стане ясно до дни, когато ще е готов и докладът на БАН. Предварителните разчети показват че след 20-ина години в региона ще има дефицит на електроенергия. „За да се стигне до рестарт трябва да се измине целият път през оценка на активите инвеститорски интерес, така че това нещо ще дойде след като преминат закономерно предварителните стъпки, които трябва да извървим”, посочи пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Даже и да се вземе решение за строеж на Втора атомна още утре, оборудването няма да заработи в реакторите в близките 5 години.

А в Белене паметник на чакането на електроцентралата и идващото с нея възраждане са недостроените блокове, които е трябвало да приютят първите строители на АЕЦ „Белене”. Които е трябвало да завършат централата през 1991 г.