България вече обяви, че тръгва по пътя на еврото. Ще кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на тази година. 

За България въпросът не е дали, а кога, защото с влизането в евросъюза през 2007 г. поехме и ангажимента да въведем еврото.

„Най-незабавната полза, която всички ще усетят е, че вече няма при всяка сделка със страни от еврозоната да сменяме валути. Няма да има две валути в банковата ни система”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.

Според Гарабет Минасян в момента не сме в състояние да претендираме сериозно за включване в еврозоната, но това не означава, че ще бъде излишно да се кандидатства.

В чакалнята се чака задължително 2 години, през които финансовите ни параметри ще се следят под лупа. Контролът продължава и след това – минимум година, а може и десет.

Хората се страхуват, че с въвеждането на еврото ще обеднеят.

В държавите, които вече въведоха еврото, в началото етикетите бяха с двете цени.

Пред bTV вицепрезидентът на Еврокомисията Валдис Домбровскис заяви, че правителството трябва така да организира прехода, че да не се стигне до раздуване на цени

„Мога да ви дам пример с моята страна Латвия. Като премиер аз работех за въвеждането на еврото. Година след като това инфлацията ни беше под 1%”, уточни Домбровски.