След като финансовият министър Симеон Дянков постави точка по въпроса за диференциране на ставката на ДДС за лекарствата във вторник, като обяви, че такова няма да има, днес здравната му колежка Десислава Атанасова смени знака с многоточие.

Тя обяви, че преговорите с финансовото ведомство продължават, а предложението й стои, достатъчно обосновано с факти. Според нея промяна в размера на данъка за някои медикаменти ще се отрази пряко както на пациентите, така и на НЗОК.

Задочният диалог между двамата министри явно продължава, въпреки че във вторник Дянков за пореден път каза, че налогът остава без преференции – в размер на 20%. Той се обоснова, давайки за пример страните в тежко икономическо състояние:

„Страните, които са във финансов колапс, всичките до една имат диференциран ДДС. А и диференцирането на ДДС в държави с ниски ставки, както е и България, веднага води до лесно заобикаляне на данъчната система и точно заради това не искаме да вървим по техния път”.

Същевременно здравното министерство подписа пакт за почтеност с Асоциация "Прозрачност без граници". Целта е да се осигури прозрачност на провежданите процедури за обществени поръчки.

Неправителствени организации ще участват в избора на изпълнители за ремонтите в домове за медико-социални грижи за деца.