Всеки четвърти младеж в Европа е без работа. Това са общо около 5 милиона души на възраст между 18 и 25 години. Две трети от тях са неуверени във възможностите си да започнат работа.

44% казват, че това не може да стане, защото нямат опит. Това потвърждават и проучване сред работодателите.

Как това може да се промени - отговорът изглежда лесен- повече сътрудничеството между държава, бизнес и учебните заведения. Практиката в компании от 20 европейски държави показва, че близо 60% от стажовете завършват с постоянна заетост и са помагат за намиране на талантливи служители.

Снимка: bTV

А две трети са работодателите са категорични, че могат да създадат повече работни места с по-голямо държавно финансиране и с повече европрограми, насочени към бизнеса и учебните заведения.

Един положителен пример

Доскоро по-голямата част от деня за Мирослава и Мартин преминава на студентската скамейка.

Сега започва точно в 9:00, като на всички служители в голяма чуждестранна фирма у нас.

„Научих от близки хора, които работят във фирмата и реших и аз да се пробвам. Чувал съм добри неща и виждам бъдещето си тук”, разказва Мартин.

Двамата младежи са стажанти, и то по специалността си. Мартин планира стока, която се изнася извън страната.

„Обслужваме клиентите, правим заявки. Работата е изключително интересна. Работим с много хора. Отговаряме за много фирми.”, обяснява Мирослава.

В компанията в момента на стаж са още около 90 младежи. Само за година фирмата е наела 240 млади хора. Една трета от борда на директорите са започнали своята кариера именно като стажанти.

Алианс за младежта

Фирмата е част от инициативата "Алианс за младежта", в която участват над 200 компании в Европа. У нас по програмата са ангажирани 30 български и чуждестранни компании. Резултатът - за една година в европейските страни чрез програмата са наети над 34 хиляди млади хора.

Целта е да бъдат наети 100 хиляди младежи.

Днес на специална конференция в Брюксел европейският комисар по заетостта съобщи, че само за година 520 хиляди млади хора са започнали работа. А за стимулиране на наемането на млади хора са предвидени над 3 и половина милиарда евро по различни европейски програми.

Най-важна е мотивацията, убедени са младежите.

След стажа и Мирослава и Мартин искат да продължат своето развитие в компанията и от тях зависи това да се сбъдне.