Общо 868 животни от 78 породи са показани в Единайсетото националното изложение по животновъдство в Сливен, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов.

В изложението, открито от заместник-министъра на земеделието Явор Гечев, 166 изложители представят животни от специфични регионални и комерсиални породи, които се отглеждат в България.

Сред тях са 128 говеда от 12 породи, биволи, 440 овце от 27 породи, 72 кози от седем породи, 22 коне от 11 породи, 12 свине, кучета от четирите български породи, както и птици, зайци.

В изложението участват още фирми за оборудване за животновъдни сгради, показани са фуражи, ветеринарни препарати, научна литература. Своята продукция представят и близо 30 фирми за фураж, медикаменти, аксесоари за животни и други.

Целта на изложението е посетителите да се запознаят с различните породи стопански животни, отглеждани в България, с достиженията на животновъдството, да се определят насоките за развитие на селекцията.