С 385 млн. лв. повече са постъпленията от данъци и осигурителни вноски до 17 май 2012 г., в сравнение със същия период на 2011 г., отчитат от НАП. До средата на май в хазната са влезли общо 5,3 млрд. лв., като това е с 8% повече от миналата година. 40% от плана за приходите на НАП е изпълнен.

От началото на годината до 17 май от данъците върху доходите на физическите лица са постъпили 876 млн. лв., което е с 50 млн. лв. повече от миналата година. Постъпленията от корпоративни данъци са 803 млн. лв. - или с 20 млн. лв. повече

НАП е събрала общо 2 млрд. лв. от осигурителни вноски от началото на годината. В сравнение с 2011 г. приходната агенция е внесла в бюджетите на НОИ и НЗОК със 168 млн. лв. повече.

Приходите по бюджета на здравната каса са 550 млн. лв. или с 21 млн. лв. повече от тези през 2011 г. За отчетния период в бюджета на Държавното обществено осигуряване са постъпили 1,2 млрд. лв., като очакванията са до края на годината НАП да събере 100% от планираните постъпления от осигурителни вноски.

Шефът на агенцията коментира, че свързването на касовите апарати с НАП и последвалите контролни действия осезаемо са подобрили финансовата дисциплина.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков похвали и НАП, и Митниците, че надвишили очакваните приходи. Той също отдаде това на връзката на онлайн връзката на търговските обекти с НАП, която е извела оборотите на светло.