1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

2013-а започва със съкращения, свива се наемането на нови кадри

БГ Бизнес

От януари до март само 13 на сто от фирмите планират да назначават персонал

Песимистични прогнози за пазара на труда догодина. Безработните българи все по-трудно ще намират ново работно място. Проучване отчита, че в първите месеци на годината повечето работодатели планират да освобождават, а не да назначават персонал.

От януари до март догодина само 13 на сто от фирмите планират да назначават нови хора, докато 17% се готвят да освобождават служители. Във всички райони на страната работодателите са песимисти относно възможностите за наемане на нови хора. По-лоши очаквания имат мениджърите на компании в Бургас и Русе.

„Свитото потребление, намалението на темпа на нарастване на износа, конюнктурата на международните пазари и недостатъчният обем поръчки на нашите основни експортни пазари карат много от работодателите да планират допълнително свиване на персонала”, казва Камен Колев – БСК.

Според експертите, за да се възстанови пазарът на труда, няколко поредни години ръстът на икономиката ни трябва да бъде поне 5 на сто. За догодина обаче заложеният в бюджета ръст на икономиката е под 2%. Затова прогнозите са, че на безработните ще им бъде по-трудно да намерят препитание.

Догодина шанс да намерят работно място имат само хората, които са готови да се преквалифицират, както и тези, които владеят добре определени професии.

„Инженерите, счетоводителите, хора, които владеят по два западни езика, и хората, които се занимават с търговия, добрите продавачи - това са професиите, които ще бъдат търсени”, прогнозира Надя Василева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии