Повече от половината пенсионери може да получат коледна добавка, каза днес социалният министър Тотю Младенов. Той уточни, че не става дума за 13-а пенсия и не посочи какъв ще е евентуалният й размер.

По думите на министъра на труда и социалната политика в края на ноември ще има информация колко пари могат да очакват възрастните хора към пенсиите си.

„Ако бяхме увеличавали пенсиите, дефицитът в осигурителната система щеше да се увеличи още повече и тя нямаше да издържи,” коментира пред „Дарик” Тотю Младенов. „Близо 600 млн. лева ще струва увеличението на пенсиите от догодина, при това без да се задълбочава дефицитът,” обясни той.

Страната ни има добър тристълбов пенсионен модел, смята Младенов. Ако в него има проблем, той е в професионалното пенсиониране за работещи първа и втора категория труд.

Универсалните частни пенсионни фондове, в които се осигуряват хората, родени след 31 декември 1959 г., ще започнат да плащат пенсии най-рано след 8-10 години, каза още министърът. По думите му „емоционални изказвания на тази тема не бива да има”, а всичко трябва да стане с много добри разчети.

От допълнителна реформа се нуждаят единствено професионалните пенсионни фондове, където според Младенов бил и проблемът.