Служители на „Икономическа полиция“ и служители на РИОСВ са влезли в ТЕЦ „Бобов дол“ тази сутрин, съобщава кореспондентът на bTV Новините в региона. Според БГНЕС акцията, която е под надзора на Районна прокуратура – Дупница, е във връзка с информацията, че е възобновено изгарянето на отпадъци в централата.

Проверява се с каква суровина се работи и дали тецът разполага с всички необходими инсталации за опазване на околната среда. Според ръководството на централата не са констатирани нарушения. Директорът инж. Емил Христов посочи, че действително се горят боклуци от София, но категорично няма замърсяване и в пречиствателната инсталация е вложена голяма сума.

Екоминистърът Емил Димитров се яви в прокуратурата, след като е бил призован вчера. Пред bTV той допусна, че ще бъде разпитан като свидетел във връзка с горенето на отпадъци в теца. Той отбеляза, че София е щяла "да замирише", ако в централата не се изгарят отпадъци.

В края на миналата седмица от ТЕЦ „Бобов дол“ заявиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа.

"В момента горим отпадъци по един камион на денонощие - около 20 тона. Не мога да се притеснявам за нищо, защото на практика в момента се правят замервания, нищо няма от замерванията, което е притеснително", заяви изпълнителният директор на централата инж. Емил Христов.

Мобилните станции на екоинспектората не показват наднормено замърсяване.

Подновеното изгаряне на отпадъци предизвика сериозно недоволство сред местното население.

Преди два месеца Христов за кратко беше задържан. Беше му наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 30 хиляди лева.