В разгара на епидемията и 3 дни след затварянето им, големите нехранителни магазини ще отворят отново. Това обясни по-рано министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Само няколко часа по-късно обаче заповедта беше отменена.     

Вратите на магазините бяха отворени за клиенти само за 7 часа. Според отменената по-късно заповед на министъра на икономиката всички търговски обекти с площ над 300 квадратни метра, трябваше да отворят, но като ограничат квадратурата си.

Наложителен ремонт на баня в последния момент. Така Даниел се озовава в строителен магазин преди да бъде отменена заповедта. Радва се, че е може да купи необходимото, макар и не по традиционния начин. 

"Не достигнаха плочките, които бяхме поръчали и в последния момент това ни се яви като възможност", обяснява той.

Даниел не може да разгледа. Избира чрез специално поставен компютър на входа. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Вариант за ползване е този дисплей. Той позволява на клиента ако не е наясно какво търси, да го избере, да види номера му и да го каже на гишето", уточнява управителят на магазина.  

Преди обед икономическият министър беше категоричен могат да отворят и нехранителните магазини, до които има директен достъп – вход откъм улица или паркинг.  

"Извън търговските обекти на открити площи при спазване на всички противоепидемични мерки и нормативно установени правила ще може да се осъществява търговска дейност на открито", обяви министър Лъчезар Борисов.  

Последва остра реакция от Сдружението на заведенията, които определиха новите мерки като, цитирам " корупционни и дискриминационни". 

"Не може един бизнес да е затворен, а друг отворен. След като се отваря някаква част от икономиката, трябва да е цялата", смята Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията. 

Часове по късно от министерството на икономиката отмениха заповедта. Уточниха, че това се прави по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов

Снимка: btvnovinite.bg

Решението е взето с оглед на равнопоставеност между браншовете, уточниха от икономическото министерство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!