Православната църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с началото на коледните празници.

Според църковния календар празникът е на 20 декември, но когато датата се падне в неделя, Игнажден се измества ден по-рано. 

Най-характерен за празника е обичаят „полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата ви днес зависи каква ще бъде следващата година.

Също така, който излезе от къщата днес, не трябва да се връща с празни ръце. Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол, за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем.

Хората вярвали още, че, ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд пък, през април ще има дъждове и плодородие.

Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Имен ден имат Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна.