Нови разкрития за ученика, обвинен в подготовка на терористичен акт в Пловдив. Първо по bTV говори психологът, който познава отблизо момчето, обвинено за тероризъм.

16-годишният младеж осъществява първият си контакт с терористичната Ислямска държава през Туитър. МВР ще създаде антитерористични центрове по американски модел.

Снимка: btvnovinite.bg

Психологът, работил с момчето, го описва като „будно и интелигентно”. Връзката с вербовчика от ИДИЛ станала първо през „Туитър”, а след това преминала в чат. Контактували около 6 месеца на английски – доста активно.

Според експерти, конкретната мрежа, която е успяла да стигне до 16-годишното момче в този момент, най-вероятно е имала и други жертви.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди месец майката на 16-годишното момче се свърза с психолога Иван Тричков. След като видяла промени в поведението на сина си и прочела част от онлайн кореспонденцията му.

Снимка: btvnovinite.bg

„Каза: „Нещата, които видях, бяха притеснителни и страшни. Момчето повече време е прекарвало сам, по-малко е комуникирало със семейството”, коментира Иван Тричков, психолог.

Според Иван Тричков, младежът е стигнал до терористичната организация случайно при влизане в интернет.

„Характерът е бил - стъпка по стъпка на детето да му се промива мозъка, с идеята да бъде вербуван на страната на Ислямска държава. Те са добре обучени, знаят във всеки човек какъв дефицит има, те са много добри манипулатори”, обясни психологът.

Снимка: btvnovinite.bg


Според експерти по киберсигурност, голяма част от последователите на Ислямска държава ползват чат приложението „Телеграм”. Опират се и на техники, познати при други престъпления. Например – сексуалата експлоатация на дете.

„Започва вербовка от сорта на това, че само той познава как се чувства жертвата, че само той може да помогне. На втория етап рекруторът се опитва да отдели детето от неговата среда – роднини, родители, учители”, уточни Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Именно учители по антитероризъм обучават преди три години Татаня Дронзина. Днес тя призовава за подкрепа за семейството на младежа. „Важно е то да бъде деидеологизирано, важно е цялата отрова, с която е било пълнено съзнанието му за бъде изведена навън. Важно е да разбере, че е поел по път, който не е прав и че трябва да се върне към общоприетите стандарти за добър гражданин”, посочи проф. Татяна Дронзина, преподавател в Софийския университет.

На този фон от МВР планират изграждането на антитерористични центрове. „В момента, когато колегите са преценили, са се намесили. Фокусът трябва да е работата с детето оттук нататък”, заяви Младен Маринов, министър на вътрешните работи.

Снимка: btvnovinite.bg


Дали има и други подобни случаи, службите засега не казват. Не е ясно как ще продължи работата с момчето, но според психолога му една от мерките е абсолютно спиране на достъпа му до интернет.