Институтът по тютюна в Пловдив предлага идея за нов вид отопление – еко брикети от тютюн. Учените твърдят, че новото гориво излиза в пъти по-евтино.

Основната съставка на брикетите са стъблата на тютюна. В момента 2/3 от растението се изхвърля. След обирането на листата земеделците често оставят стъблата на тютюна по нивите. От тях обаче могат да се направят брикети за отопление, които горят отлично заради съдържанието на целулоза.

„Те за определен период изсъхват, след което минават през една машина, подобна на фуражомелка, която да ги наситни на дребно. После преминават през брикетираща машина, която прави брикети”, обясни доц. Христо Бозуков от на Института по тютюна и тютюневите изделия.

Учените дават и отговор и на въпроса дали в дима от тютюневите брикети ще има никотин. Те са направили експеримент като са сравнили резултатите от изгарянето на брикети от тютюн и брикети от чамова дървесина.

„Оказа се, че в триците от чамова дървесина се съдържат повече катрани, повече формалдехид и ацеталдехид, отколкото в тютюневите стъбла”, заяви доц. Бозуков. Никотин не се е открил нито в тютюневите стъбла, нито в триците.

И друга част от тютюна може да е полезна за бита ни - семената му са с високо съдържание на мазнини и биха могли да се използват за биодизел, твърдят учените.