По-ранно сексуално образование за учениците у нас – идеята е на Министерството на образованието и науката и предстои да се обсъжда в детайли.

В момента тази материя се изучава частично, в часовете по биология и здравно образование, от шести до десети клас.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес обаче в ефира на bTV министърът на образованието обяви, че сексуалното образование трябва да предхожда половото съзряване.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои дебат дали изучаването на тази материя може да започне от 3-ти и 4-ти клас.

Учителите по биология в 119-то училище определят обема на материала като „крайно недостатъчен“ и настояват за повече часове.

В учебната програма по биология и здравно образование, публикувана на сайта на МОН, се вижда, че по план учениците в 8-ми и 9-ти клас трябва да изучават половата система, заболяванията по полов път и личната отговорност при създаване на потомство.

За учители като Радостина Григорова информацията трябва да се изучава поне 10 часа годишно и по-рано: „Децата още от 5 клас да знаят какво им предстои, да осъзнават разликата между момчетата и момичетата, да уважават промените в единия и другия, да знаят как да се пазят от негативни срещи в обществото, педофилия, за която никъде не се говори“.

Образователният министър ще инициира дебат това да се случи още в 3-4 клас. Идеята му среща подкрепа сред родителите на по-малки ученици.

„Те така или иначе се образоват сами, по интернет и помежду си. Още от 1-ви клас са наясно и говорят думички, чути от родители и съм „за“, казва Деница Русева, майка на две деца.

Вижте още във видеото.