Съдът остави за постоянно в ареста и втория обвиняем за убийството на 60-годишния таксиметров шофьор от Русе – 17-годишният Николай В. Вчера съдът наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Деян Ц. – също на 17 години.

Тежкото престъпление беше извършено в село Николово в 4.35 ч. в нощта срещу 14 март. Преди това двамата ученици се качили в таксито в Русе, като пожелали да бъдат откарани до населеното място. Там били нанесени повече от 10 прободни рани с нож в тялото на шофьора Валери С., чийто труп е открит на 40-50 метра от автомобила.

Младежите откраднали портмонето с намиращите се в него документи, парична сума в размер на 60 лева и ключовете за таксиметровата кола "Шкода". След това се прибрали обратно в Русе, където в нощта срещу сряда са задържани.

Прокурорът заяви, че Деян Ц. и Николай В. са си набавили тиксо и ножове, като престъплението е било достатъчно добре планирано. Таксиметровият шофьор е бил избран заради възрастта си.

По време на заседанията стана ясно, че двете момчета са употребили наркотици, смесени с алкохол, преди престъплението.

Адвокатите на Деян Ц. заявиха, че мярката за неотклонение трябва да остане без уважение, тъй като не е установено по безспорен начин престъплението. Младежът каза пред съдията, че когато извършили "това нещо", са били под влиянието на много наркотици, смесени с алкохол.

Адвокатите на Николай В. – Марин Марковски и Венцислав Великов, оспориха искането на прокуратурата и заявиха, че не трябва да се налага мярка за неотклонение. Те поискаха да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза, която да отговори на два въпроса - бил ли е Николай В. в състояние на временна невменяемост предвид количеството наркотик от амфетамини, екстази и марихуана, примесен с твърд алкохол и бира, както и сегашното му състояние дали позволява да участва в съдебния процес.

Адвокатите обясниха, че момчето няма спомен за извършеното убийство. Стана ясно, че то има и здравословни проблеми, свързани с черния дроб.

Съдията по делото остави без уважение искането за експертиза на този етап.

Определенията на двете момчета ще бъдат обжалвани пред Великотърновския апелативен съд.