До края на месеца ще са ясни окончателните планове за разходите в проектите за модернизация на армията. Българската отбранителна индустрия ще бъде включена в проектите за милиарди.
В отбранителната промишленост за последната година приходите са над 600 млн долара , а заетите в индустрията надхвърлят 20 хиляди.

90 % от продукцията на предприятие в Панагюрище, посетено от нашия екип, се изнася на външни пазари. Според собственика му Иван Чолаков, системите за охрана на границата е много по-добре да са български – ако чуждестранно оборудване излезе от строя, връщането му е свързано с процедура, която продължава месеци, а при местно производство говорим за дни.

Това предприятие би могло да участва и в създаването на новите бронирани машини и в оборудването на новите кораби за бойния флот. Въпросът е производителите и държавата да обединят усилията си, категорични са от бранша.

За последната година приходите от външни пазари на специална продукция наближават 1 милиард лева.

„Първо се радваме че се постави въпросът за българската индустрия, като намерение вече изглежда много сериозно и ние сме много доволни. Това е въпрос на реалните преговори и какво ще включва самата листа за българското участие. Вече се разбира че този продукт трябва да е съвместим не може всичко да се купи наготово и не бива", коментира акад. Стефан Воденичаров от БАН.

България се готви с проекти да участва активно в единната отбранителна индустрия – единната европейска отбрана изисква силна индустрия.

Снимка: bTV

Общият европейски фонд за отбрана до края на годината ще има проекти за 20 млн. евро за разработване на нови технологии и създаване на отбранителни способности. Всички страни членки могат да участват.

Акад. Воденичаров коментира, че вече се търсят подходящи европейски партньори, за да се влезе в борбата за финансиране.

Липсата на сътрудничество между държавите членки в областта на отбраната и сигурността струва между 25 милиарда и 100 милиарда евро годишно. До 30 % от годишните разходи за отбрана биха могли да бъдат намалени чрез обединяване на поръчки.

България по традиция е силна в производството на уреди за наблюдение, за бронезащита и за комуникация.