Политиците и партиите са едни от най-редовните български рекламодатели във „Фейсбук”, като достойно конкурират редица компании, които дават пари продуктите им да се появяват в нюзфийда на потребителите.

Това показва общодостъпна справка в социалната мрежа. Тя може да бъде видяна от всеки потребител след затягането на контрола върху политическата реклама и злоупотребите през последните години.

В автоматично генерираната пълна справка фигурират и някои страници извън политиката и неправителствения сектор, но това далеч не е пълната картина на рекламния пазар във "Фейсбук" и не може да се правят директни сравнения между рекламните бюджети и стратегии на традиционните рекламодатели и партийните такива.

Снимка: facebook.com

Впечатляващото е, че това са данни от летния сезон, когато е в уж политически неактивната част от годината. Сумите може да не са с мащабите на стотиците хиляди, плащани за тв реклама, но се дават регулярно, а освен това алгоритмите на социалната мрежа дават възможност с малко пари да се стигне до огромна потенциална аудитория.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

Класацията по най-много средства за реклама във „Фейсбук” през последните 30 дни у нас се оглавява от страниците на Европейския парламент и Европейската комисия – общо близо 7000 долара.

На трето място е Неправителствената организация „Постоянна ромска конференция” – 595 долара, а на четвърто е БСП с 381 долара.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

В списъка може да се видят още „Демократична България” и „Да, България”, които за един месец за изразходили около 390 долара, за да могат техните послания да достигнат до определена аудитория.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

По-детайлно вглеждане в спонсорираните от тях постове се вижда реклама на протестa срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев и коментар на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов по същата тема.

За целия наблюдаван от "Фейсбук" период (от март до момента) именно "Демократична България" сред българските партии и коалиции е инвестирала най-много в социалните мрежи - 16 064 долара за 83 реклами. Сред парламентарно представените, "Воля" и личната страница на лидера ѝ Веселин Марешки са спонсорирали 14 реклами за близо 9000 долара.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

Персоналните реклами на политици също са в челото на класацията. Те са предимно на личности, които ще участват в предстоящите местни избори.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

Живко Табаков е кандидат за кмет на Бургас, той е отделил под 100 долара през последните 30 дни и малко над 300 долара от март месец до сега за популяризиране на идеите си.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

През юли месец Радан Кънев е платил по-малко от 100 долара, за да достигне до повече хора първото му изказване в Европейския парламент като евродепутат.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

Темата е била за чистотата на въздуха. Общо разходите му във „Фейсбук” от март месец до сега достигат 2 633 долара, като най-много средства са изразходени през май, когато беше кампанията за евроизборите.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

Дани Каназирева пък е политик от Пловдив и също използва социалната мрежа, за да рекламира посланията си на местно ниво.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

Столичният общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера също редовно отделя средства, за да достига до повече потребители на „Фейсбук”.

Платените от него постове са предимно на политическа тематика и засягат действия или бездействия на Столичната община.

Снимка: /www.facebook.com/shansturbg

Русенският политик от ГЕРБ Пламен Стоилов и Петър Клисаров от ПП „Пряка демокрация” също са финансирали публикации през последните 30 дни и са сред българите, отделили пари за реклама. 

Защо политиците плащат на „Фейсбук”, за да прокламират идеите си?

Рекламата на български политици и партии в социалната мрежа започва преди повече от осем години. За този период кампаниите им стават по-мащабни и достигат до все по-голяма аудитория.

„Фесйбук” се превръща в един от основните канали за разпространяване на политически идеи заради функциите му да таргетира детайлно аудиторията и сравнително ниската цена на услугата.     

Експертът по маркетинг и реклама Георги Малчев е организирал десетки рекламни кампании на политически формации.

По думите му, въпреки че лятото не е активен сезон, хората трябва методично да се достигат с надграждащи послания, за да не губят интерес.

„Социалните мрежи позволяват да достигнеш до хора с избрано от теб съдържание – може да таргетираш хора, които вече са заявили интерес – с леви убеждения или фенове на Бойко Борисов. Човек може да избере конкретна аудитория и да пусне конкретно послание”, пояснява експертът по маркетинг.

Снимка: Xplora.bg

При опит да създадем съдържание, което да достигне само хора, които са почитатели на премиера Бойко Борисов, цифрите показват, че с него ще се ангажират 19 хил. души.

Снимка: Xplora.bg

 

При реклама, която цели да достигне до хора, които подкрепят БСП, цифрата достига 190 хил. души.

Снимка: Xplora.bg

290 хил. души с десни убеждения пък ще се заинтересуват от съдържание, свързано с демократичните партии. Експертите коментират, че трудно през друг канал могат да се достигнат толкова много потенциални гласоподаватели.

Освен по симпатии към определена партия или убеждения, потребителите могат да се таргетират по религиозни убеждения, възраст или доходи. Тази функция на социалната мрежа я превръща в най-удобния инструмент за достигане до определена група от хора.

„Фейсбук” позволява различни типове съдържание – публикации, видео, пряко предаване и събития. Това от своя страна може да въздейства на аудиторията, без дори тя да подозира, че е обект на реклама с политическо съдържание.

Малчев отбелязва, че българските политически кампании във „Фейсбук” често използват концепцията на президента на САЩ Доналд Тръмп. През 2016 г. екипът му разделя аудиторията на две групи – такива, които са заявили намерение да гласуват за него и такива, които са били симпатизанти на Хилъри Клинтън. „Първите са облъчени на максимум, за да гласуват. Вторите е трябвало да бъдат убедени да променят решението си”, допълва той.

Експертът по маркетинг и реклама обясни, че в момента българските политици плащат за публикации предимно, за да поддържат лоялната си аудитория. „Да ги виждат, че са активни, да ги запомнят, да консумират тяхно съдържание и то да се появява по-често във фийда им”, казва Малчев и обяснява, че 2 месеца преди старта на предизборна кампания посланията и рекламите рязко се увеличават.

Той посочи, че рекламата в отпускарския сезон помага да се таргетира по-лесно аудиторията, когато дойде време за по-мащабна кампания. „Много е лесно към тази аудитория да се пусне надграждащо послание. Сега се достига към хора, които темата ги вълнува, а и конкуренцията е по-малка”, заяви Малчев.

Експертите са категорични, че с наближаването на местните избори рекламите ще стават все повече и с по-агресивно съдържание.