Трима души починаха в болница в Благоевград за по-малко от 24 часа. Общото между тях е, че всички те са имали съпътстващи заболявания.

Вчера почина мъж от Банско. За него от Кризисния щаб града отрекоха да е имал COVID-19. Така отрекоха думите на Националния щаб и на лекарите от болницата в Благоевград.

В рамките само на няколко вчера часа живота си изгубиха 74-годишна жена и 51-годишната й дъщеря. Двете са от село Горно Драглище, Разложко. И двете са имали астма, а по-възрастната жена е имала хипертония.

По-младата жена идва в селото, за да се грижи за майка си.

„Тука, случаят е идва дъщерята от София да види майка си и никой не знае какво носи в себе си и съответно идват тези проблеми”, обясни Красимир Герчев, кмет на община Разлог.

Сега възниква трудност около предстоящите погребения. Общината ще съдейства, но братът, който трябва да вземе решения е в Благоевград под карантина.

Утре ще направят и повторна дезинфекция на селото.

В областния град пък липсва комуникация между отделните звена, твърди кметът, който не получавал данни за заболелите и починалите.

„В събота се обадих на ръководителя на РЗИ да ми даде такава информация. Той ми каза, че няма право да ми подава такава информация, въпреки че аз имам достъп до класифицирана информация. Ако аз не знам какво се случва в нашия град, в нашата община, няма как да предпиема необходимите мерки, адекватни, за да защитя хората”, каза Румен Томов, кмет на община Благоевград.

От здравната инспекция отказаха коментар за bTV.

Благоевградчани търсят начини да излизат на въздух, въпреки че основните паркове са затворени. Затова излизат в тесен кръг в местностите извън града.

„Засега проблеми не ни създават, а нямаме право да ги спираме, да им казваме кой къде да ходи”, обясни охранителят Славчо Митев.

Полицейското присъствие в града е засилено.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 920 265 79 944 400 126 3 388 286
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 920 265 79 944 400 126
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer