От понеделник в грипна епидемия е и София-град, съобщиха от столичната Районна здравна инспекция.

На база препоръките от РЗИ-София МОН издаде заповед за преустановяване на учебните занятия в столицата от 28 януари до 4 февруари включително.

Това означава, че децата ще се върнат в клас на 6 февруари, когато започва вторият срок, защото 5 февруари е почивен между двата срока.

От понеделник грипна епидемия е обявена и за областите Благоевград и Кюстендил. За двете области грипна ваканция ще има от 28 януари до 1 февруари включително. От понеделник в грипна ваканция са и учениците от Велико Търново.

До второ нареждане в трите области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните области: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит. Към тях от понеделник се прибавят София-град, Благоевград и Кюстендил. Отменена е грипната епидемия на територията на област Перник.

Грипната вакация в Пазарджишка област е удължена с нови два дни – учениците остават вкъщи в понеделник и вторник. С два дни се удължава грипната ваканация за всички училища и в Добричко. Неучебни са и дните 28 и 29 януари включително, съобщиха от РЗИ-Добрич. Регистрирани са 158 заболели, като най-много болни има във възрастовите групи 5-14г. и 0-4г.

С още една седмица удължиха грипната ваканция в Пловдив. Причината – тежката епидемична обстановка, която според експерти все още не  е достигнала пика си, каза за bTV началникът на Регионалното управление на образованието инж. Иванка Киркова.

В грипна епидемия от днес е Разград – учениците ще почиват от 28 до 30 януари.

Русе и Плевен са в грипна епидемия от утре – 26 януари. Учениците в двата града ще са в грипна ваканция, както и тези в София – от 28 януари до 4 февруари включително.