Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров (в кабинета "Станишев") стана четвъртият обвиняем по делото за АЕЦ "Белене", след като днес му беше повдигнато обвинение за безстопанственост в размер на 193 млн. евро.

Според прокуратурата Овчаров е допуснал да бъде подписано първото споразумение с "Атомстройекспорт" за строежа на централата.

Преди това обвинения бяха повдигнати на двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Любомир Велков и Мардик Папазян. От тях се търси отговорност заради това, че не са защитили интереса на държавната компания, която продала на руската "Атомстройекспрот" старото ядрено оборудване от АЕЦ "Белене" за 77 млн. евро по-малко.

По същия казус по-късно бе обвинен и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Петър Димитров от същото правителство, който на практика наследи Овчаров на поста.

„Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за „Белене”, заяви днес Овчаров на излизане от следствието.

Овчаров обясни, че става дума за основното споразумение, подписано преди 10 години в изпълнение на две министерски постановления и международен търг. По думите му, ако за подписано споразумение от министър трябва да се носи отговорност, в следствието ще има опашка от министри.

Според Овчаров “Белене” е провален от Бойко Борисов и отговорност трябва да носи той.

“Щетата е настъпила не защото е подписан договорът, а защото Бойко Методиев Борисов спря договора”, подчерта бившият министър.

Неговият адвокат Васил Василев призова главния прокурор да внесе незабавно обвинението на Овчаров в съда. „Ако внесе делото утре, до Нова година ще имаме оправдателна присъда”, посочи той.

За Овчаров по-важното е, че по думите му съдебната ни система работи неправилно.

Той сподели, че го е разбрал на 9 ноември, след като подал документи за пътуване до Съединените щати.

“Миналата сряда ми се обажда някой от консулския отдел и на развален български ми казва: „Господин Овчаров, много Ви се извиняваме, но не можем да Ви дадем виза". Аз питам защо. Ами  защото има някакъв проблем около „Белене”, предаде разговора си Овчаров.

„Една седмица по-късно, в четвъртък аз разбирам какъв е проблемът с „Белене”, тоест българската правосъдна система работи така, че това, на кого ще се повдигат обвинения, първо научава американското посолство”, изтъкна той.

От прокуратурата отрекоха. “Аз нямам никаква представа защо му е била отказана виза”, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя допълни, че по делото „Белене” ще има и други обвиняеми лица, но не съобщи кои ще са те.

Утре по "Белене" ще бъде разпитан бившият енергиен министър от кабинета "Борисов 1" Делян Добрев.

Преди изборите за президент прокуратурата поиска депутатския имунитет на Добрев.

Той сам поиска да му бъде свален имунитетът и това бе сторено от парламента.