Дворецът "Ситняково" е собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок. Това реши Софийският апелативен съд (САС), потвърждавайки първоинстанционното решение на Софийски окръжен съд, пише в.Труд.

Двамата бяха осъдени да предадат владението на имота в държавна полза. Съдът уважи и предявените от защитниците на държавата претенции за обезщетение заради "неоснователното й лишаване от ползване" на разкошната сграда.

Това е първото от петте дела за т.нар. "царски" имоти.

Съдебният спор продължава вече 4-5 години, а папките по съдебното производство съдържат над две хиляди страници документи.

По подобие на предишните дела, спечелени от държавата на първа инстанция, и тук съдът е установил, че т.нар. Интендантство на цивилната листа на монарха е владяло имота в качеството си на държавна институция, а не, както ответниците Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза твърдят – като "граждански институт, представляващ царя и владеещ в полза на бившите царе Фердинанд и Борис III."

Комплексът "Ситняково" е построен през 1904 г. за летен ловен дворец на Фердинанд, дядото на Симеон. Днес той е със статут на недвижима културна ценност. Състои се от три сгради, а прилежащата му земя е над 20 декара.

През 1993 г. той е предоставен за безвъзмездно ползване на Съюза на писателите, а през 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.