Обвинения за манипулация на вота по случая от Горно Александрово, който следим от вчера. Според Районната прокуратурата в Сливен, председателят на изборната секция е задържан за 72 часа, защото преправял гласове в полза на брат си, избран за кмет на първия тур.

Видео от секцията в деня на изборите показва как председателят отбелязва с химикал по бюлетините. В селото искат касиране на изборите, а заради напрежението днес имаше полиция и жандармерия.

Видеото е сигнал към полицията и прокуратурата. Виждат се председателят на комисията, брат му, кмета и техен роднина. Докато говорят, председателят отмята с химикал бюлетините пред него. Според прокуратурата - 38-годишният мъж е манипулирал вота с гласове за брат си. 

А според Димитър Иванов видеото показва само част от нарушенията. Като член на комисията в изборния ден той вижда как председателят отчита гласове от недействителни бюлетини.

"Знакът беше зад името му, не в квадратчето, а зад името му. И ние гласувахме комисията четири човека, че е невалидна. И се оказа, че накрая са валидни. Как невалидните бюлетини се оказаха валидни? Така ги написаха и брат му диктуваше“, коментира Димитър Иванов.

Той потвърждава, че председателят е писал, докато кметът диктува.

Така два гласа не стигат за балотаж и кметът е преизбран. След като брат му е арестуван за 72 часа, днес секцията отваря с нов председател.

„Казаха ми, че председател в момента няма и ако искам, да присъствам“, казва Димитър Пенев, председател на секцията.

Втори ден кметът Петър Костадинов отказва среща с екип на bTV. В Горно Александрово арестът и изборите са тема номер едно.

"То не е сефте, не е за първи път, много добре стана така. И на другите избори е било така“, казва Мария, жител на Горно Александрово.

„За голямо съжаление стават такива неща, не само в Горно Александрово и другаде“, коментира Радка Великова, жител на Горно Александрово.

Очаква се прокуратурата да поиска постоянна мярка задържане под стража за председателя на комисията