„Надигаща се ислямофобия“ и „антимюсюлманска реторика“ се разгръщат във Франция след варварското убийство на учител по история, показал в час карикатури с пророка Мохамед, смята мюсюлманското вероизповедание в България.

Така то се присъедини към вълната от антифренски настроения в Близкия Изток и не само, дошла след заявката на президента Еманюел Макрон от погребението на Самюел Пати страната му да не свежда глава пред радикалния ислямизъм. Основен политически говорител на кампанията срещу Париж е турският лидер Реджеп Ердоган.

„Препубликуването на карикатури и осмиването на пратеника Мухаммед (с.а.с) е огромна провокация спрямо мюсюлманите по целия свят. Обиждането и накърняване на техните религиозни чувства, подбуждането към омраза чрез слово и средствата за масова информация не могат да бъдат в името на свободата на словото“, пишат от мюфтийството в декларация, разпространена до медиите.

В нея се изразява силно безпокойство от „надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика на президента на Франция Еманюел Макрон и други политически и обществени лидери“, а изказванията на френския президент по темата са определени като „крайно неприемливи“.

Във втората част от текста присъства осъждане на убийството на учителя Самюел Пати, но се отбелязва, че „това убийство не може да бъде вменявано, като вина на исляма и мюсюлманите, които нямат отношение към случая и да бъде претекст за безотговорното поведение на президента на Франция“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!