В 40-ия ден на протестите и медицинските сестри се присъединяват с искания за оставка на правителството. Те опънаха палатков лагер пред Министерството на здравеопазването. 

Това е поредният им протест с искания за по-добри условия на труд.

Като преуморени, разочаровани, излъгани и невидими се определят те. След поредица от протести на сестрите в края на миналата година властта им обеща 50 млн. лв. за увеличение на заплатите им, които се оказаха само 6 млн. лв. Последваха още протести, но без видима промяна, казват сестрите.

Капката, преляла чашата, е подписването на анекса към Националния рамков договор миналата седмица – представители на синдиката не са участвали в договарянето.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването обясняват и че законово синдикатите нямат право да участват в договарянето на националния рамков договор. И все пак подкрепят исканията на протестиращите за по-добри условия на труд и достойно заплащане. Към тях се присъединява и съсловната организация на специалистите по здравни грижи.

„Аз не съм сигурен, че това е протест на медицинските сестри от цялата страна. Нека да разберем кои са медицинските сестри, които искат това. Готов съм да се срещна с всяка медицинска сестра, но към момента оставам с друго усещане от обиколките си из страната“, коментира през деня министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов.

Малко след 19 ч. той слезе при сестрите от палатковия лагер.