Не само битовите абонати, но и кметствата започнаха да недоволстват от високи сметки за ток. В черноморското с. Кранево последната сметка е 6500 лв. при 3180 за предходния месец. Тези пари са за ток на детската градина, кметството и уличното осветление.

След надигналата се вълна на недоволство в цялата страна, кметът на селото Румен Николов решил да провери колко ток има кметството. Стреснал се от сумата, особено след като я сравнил с тази от миналата година за същия период.

„За предходната година, за абсолютно същият период имаме 4700 лв. ток, сложихме 14% увеличение и пак сме с 2000 лв. по-малко отколкото имам за тази година - 6500 лв. за този същия период. Това са над 2000 лв. разлика. И затова се чудя и се мая, защо и как в тази стагнация ще си платим тези пари. И нали се сещате, че тези 2000 лв. са ми много ценни, за да си изкърпя някоя и друга дупка или нещо друго да свърша по селото”, обясни кметът.

Николов не приема обяснението на „Енерго-Про”, че причина за високите сметки са почивните дни и по-студеното време, защото детската градина не работи от 20 декември и целия януари, а по време на многото почивни дни администрацията също не работи. И остава само уличното осветление, което обаче не се влияе от почивни дни и ниски температури.

„Имам около 300 осветителни тела, които осветяват селото. 90% са енергоспестяващи, това са пурички, но те са на 55 вата. Осветлението се командва от фотоклетка. Така че фотоклетката плюс минус 2-3 минути светва и угасва уличното осветление. Парното ми е локално, на нафта, тука в кметството имам 1-2 лампи и компютрите, 1 хладилник и това е то”, казва Николов.

В детската градина се готви на ток и газ, топлят се с парно. „Декември месец 2-3 дни най-много да е пускан климатикът, когато бяха много минусови температурите. По принцип парното работи, топличко е, а децата непрекъснато се движат и просто няма смисъл”, заяви директорката Дарина Пенева.

След запитване от bTV до “Енерго-про” на какво се дължи високата сметка на селото, от дружеството направиха проверка на електромерите.

„Както и досега обяснявахме, причината е в това, че има повече дни за отчет в сметката за януари месец. Немаловажно значение имат и студените дни, които във Варненски, Добрички регион бяха особено предизвикателни не само за домакинствата, но и за институциите. Така че на това отдаваме повишението на сметката. Направихме проверка на електромерите, с изключение на тези, до които нямаме достъп, но в момента няма нито една регистрирана грешка на електромер”, обясни Мария Димитрова, която е директор „Обслужване на клиенти” в „Енерго-про”.

От дружеството обаче не могат да кажат защо сметката расте при затворена детска градина, по-малко работни дни на кметството и улично осветление, което не зависи от външните температури.

„Трябва да се направи подневен анализ на консумацията, така не мога да отговоря защо се случва, именно затова приканваме нашите клиенти да се обръщат към нас, за да направим конкретно за техния случай проверка”, добави Димитрова.

Кметът на Кранево пък казва, че тяхното село не е изолиран случай. И другите села в общината били с двойни сметки за ток.