Нова серия от "Апартамент гейт". Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов също попадна в имотната сага.

Каракачанов е с мезонет от 210 квадрата, сочи нотариалният акт. Жилището е купено след замяна и доплащане. Терасите от близо 120 квадратни метра обаче не са декларирани от военния министър.

Сградата, в която се намира мезонетът, е в широкия център на София. Последните два етажа са собственост на Красимир Каракачанов.

Миналата година, когато вече е министър на отбраната, Каракачанов придобива мезонета, като го разменя за свое жилище в квартал „Овча купел” и доплаща още 150 000 лева.

Колко е квадратурата на мезонета? Ето това е въпросът. Според имотната декларация на Каракачанов жилището е 210 квадрата, но в нотариалния му акт са отбелязани 117 кв. м. тераси. Каква е истината?

Красимир Кракачанов си купува мезонет на последните два етажа в сградата на улица "Осогово" миналата година, на 15 май. От нотарилания акт личи, че жилището на министъра на отбраната има около 150 квадратни метра застроена площ на първото ниво и 60 квадрата на второто.

Общо малко над 210 квадрата. Това е описал Каракачанов и в декларацията си за имущество и конфликт на интереси. Но в нотариалния акт са описани още 117 квадратни метра тераси. В акта за собственост е посочено:

„Брой нива на обекта: две. Първо ниво 149,26 кв. м., второ ниво 61,02 кв.м, прилежащи части: съответните идеални части от общите части на сградата и тераси, с обща площ на терасите 117,32 кв. м”.

Според адвокат Грета Ганева Кракачанов е длъжен да опише още почти 120 квадратни метра имущество в декларацията си.  

– Застроената площ на апартамента е общо 210 кв. метра и отделно от тях са налице 117,32 квадратни метра тераси, каза адвокат Грета Ганева.

– Трябва ли тези 117 кв. метра да се добавят към 210-те застроена площ в декларацията на господин Каракачанов?

– Следвало е да се добавят. Фактът, че не е направено е достатъчно основание да се извърши проверка относно несъответствието.

Заедно с терасите, жилището на военния министър става 327 квадратни метра. Министърът притежава седми и осми етаж в сградата. 

На този етап Каракачанов не беше открит за коментар във връзка с декларацията и апартамента си. От пресслужбата на ведомството обясниха за bTV, че министърът е в чужбина до сряда по лични причини.

Преди сделката за неговия недвижим имот да стане публична, Каракачанов говори по темата "Апартамент гейт" в студиото на "Тази неделя".

„Малко се превръща в лов на вещици. Щом си на такъв пост, трябва едва ли не да живееш в колиба. Всеки нормален гражданин иска да живее по-добре. За мен е важно едно – дали си използвал служебното си положение, за да придобиваш облаги и дали доходите, с които си придобил тези облаги, са законни”, каза тогава военният министър.

Сделката за мезонета е сключена точно 11 дни, след като Каракачанов се заклева като министър на отбраната в кабинета „Борисов 3”.

bTV се свърза с Красимир Каракачанов.

Той заяви, че терасите от 117 кв. м. не са усвоени.

На въпроса защо не е декларирал пред антикорупционната комисия, Каракачанов каза, че е попълнил само жилищната площ, която е 210 кв. м.

Той поясни, че, ако от антикорупционната комисия са имали някакъв проблем с това, което е попълнил, са можели да му върнат декларацията за поправка, както се е случило с декларацията за възнаграждението на съпругата му отпреди месец, когато е получил писмо за корекция на декларацията.

Каракачанов потвърди, че предишният собственик на мезонета е негов зет и заподозря политическа преднамерена атака срещу себе си, тъй като информацията за имота му се вадела на части и също така напомни, че това е опит да се внуши, че той е нарушил закона.

По темата работиха Стоян Георгиев и Петър Нанев

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!