И други хора са консумирали от същата партида кенчета газирана напитка, която причини изгаряне на хранопровода на 16-годишно момиче, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Те обаче нямат оплаквания след поглъщането на течността.

„В България не се произвеждат кенчета от тази фирма. Ние няма как да проверим завода, който ги е произвел, а това, което се проверява, са кенчета от същата партида”, обясни Найденов. Според него е възможно напитката да е била менте, въпреки че досега у нас не са хващани фалшификати на популярното безалкохолно.

На 19 декември тийейджърка бе приета в "Пирогов" заради изгаряне на хранопровода. Момичето е отворило кенчето и след като отпило от него, усетило, че поглъща зрънца. Задавило се и веднага повърнало.

Междувременно от агенцията по безопасност на храните съобщиха за извършени над 300 проверки на обекти, търгуващи с цветни и декоративни видове растения, подлежащи на фитосанитарен контрол. Установени са 30 случая на растения, заразени с тютюневата белокрилка Bemisia tabaci.

Във връзка със сигнал по Системата за бързо оповестяване на опасни храни и фуражи пък e получено съобщение за разпространението на диетична хранителна добавка с произход САЩ, за която съществува съмнение за отрицателно въздействие върху здравето на хората.

Продуктът е разпространен на пазара на редица държави от Европа и Азия. На този етап няма данни за разпространението му у нас. Наименование на продукта е ProArgi-9plus and Mistify.