Митнически служители от Бургас откриха недекларирани 3684,11 грама златни слитъци и кюлчета в джобовете на турски шофьор на товарен автомобил. За това съобщават от Агенция "Митници".

Камионът с турска регистрация пристига на Митнически пункт "Лесово" на 26.11.2022 г., като застава на изходящо трасе за товарни автомобили. Според представените документи е превозвал авточасти от Италия за Турция през България. Водачът и вторият шофьор – и двамата турски граждани, са заявили в зоната за митнически контрол, че нямат друго за деклариране освен товара, който превозват.

Служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване” селектират товарния автомобил за митническа проверка. В хода на контролните действия инспекторите забелязват подозрително поведение на втория водач на камиона.

Извършен му е личен преглед, при който в джобовете на панталона и на връхните му дрехи са установени 5 плика, увити с тъмно тиксо и съдържащи общо 59 броя слитъци (ленти) и кюлчета от жълт метал. Според извършената от вещо лице експертиза всички изделия с общо тегло 3684,11 грама са от 24-каратово злато (проба 999.9) и са на обща стойност 390 414 лева.

Недекларираното злато е иззето. По случая е образувано досъдебно производство. Деянието е квалифицирано по чл. 251 от Наказателния кодекс. Разследването на случая продължава.