Глоба до 5000 лева грози петима мъже, у които при проверка на полицейски служители са открити 12 живи таралежа. Пред органите на реда и експерт от РИОСВ–Хасково те са признали, че ловят таралежите, за да се хранят с тях, съобщиха от регионалната инспекция.

На жители на с. Минзухар в област Кърджали е направило впечатление, че в понеделник вечерта непознати лица обикалят района.

Хората се обадили на полицията и патрул от Полицейския участък в Черноочене спрял автомобила на петимата мъже – двама от старозагорското село Бъдеще, двама от димитровградското Ябълково и един от хасковското Клокотница.

При огледа е установено, че лицата превозват 12 таралежа в зелена брезентова торба. При разпит на въпросните лица е установено, че те ловят таралежи с помощта на обучено куче, за да се прехранват с тях, допълват от РИОСВ.

На петимата са съставени актове по Закона за биологичното разнообразие. Санкцията за физически лица е от 100 до 5000 лева.

Таралежът (Erinaceus concolor) е защитен вид за България. Животните са пуснати от служителите на МВР в естествената им среда.