Задържаха 39-годишен криминално проявен мъж т Бургас, който раздавал кредити на социално слаби и заплашвал с физическа саморазправа, ако има просрочване. Това съобщиха от ОДМВР – Бургас, цитирани от "Фокус".

Освен това той им начислявал прогресивно увеличаващи се наказателни лихви за всеки ден забавяне. Така кредит от 400 лв. нараствал неимоверно за месец, тъй като освен дължимата главница, в крайната сума се включвали: лихва, застраховка и т. нар. такси в това число и такса „забава”.

Той бил хванат в района на бензиностанция в бургаския квартал „Победа”.

Установено е, че той чрез фирма раздавал кредити на социално слаби лица от Средец, които в залог оставяли на негово разположение дебитни карти.

При извършеното претърсване на ползвания от 39-годишния мъж автомобил и офиса на частната фирма са намерени и иззети от автомобила му – средства за физическа саморазправа, паричната сума от 5 000 лв. и копие на лични карти, а от офиса – дебитни карти и списък на лица с просрочени задължения.

По случая са извършени множество процесуално-следствени действия под прякото ръководство и наблюдение на прокуратурата, като са осъществени и разпити на лица с просрочени кредити, заплашени с физическа саморазправа.

През 2018 г. мъжът е бил задържан за участие в организирана престъпна група. Към момента е с полицейско задържане за срок от 24 часа и предстои повдигане на обвинение за изнудване и рекет.

Работата по случая продължава от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.