Фалшиви ампули витамин С на българския пазар. Опаковките с по-ниско съдържание на витамин са разкрити при проверки на Агенцията по храните. Изследването на ампулите е направено в лаборатория в Хамбург.

По сигнал агенцията взима проби от ампули витамин „С” от два и пет милилитра. Четири от пробите показват наличие на витамин „С” под обявеното количество.

„Въпросните партиди са възбранени и те ще бъдат унищожени, като три от пробите са с произход Испания, една от тях е субстанция от Китай”, каза шефът на агенцията д-р Йордан Войнов.

За година, откакто е създадена, Агенцията по храните е направила 256 хиляди проверки.

240 000 полски яйца са заловени днес без съответната маркировка, преди да влязат в магазинната мрежа, посочи земеделският министър Мирослав Найденов.

Тази година ще се проверят предимно кухните на ресторантите, защото по думите на Найденов, там се вършат безобразия, които клиентите няма как да видят.

„Не може да имаш примерно леглова база хиляда човека, пък кухнята ти да е за сто или за трийсет, автоматично пристъпване към затваряне, то не отговаря на изискванията и значи се правят някъде компромиси”, коментира министърът.