Не е възможно цената на тока да скочи с 35%. Либерализацията на пазара гони една основна цел – цената да се определи от пазара, да има конкуренция. Това заяви в предаването „Лице в лице” Константин Стаменов – председател на българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

В момента има 12 000 фирми, които купуват ток от свободния пазар – има три фирми, които продават ток на свободния пазар, допълни Стаменов и обясни, че това, което предстои да се случи е в този пазар от страна на производителите на енергия да се включат и други.

Пазарът в България ще започне да се нормализира, което ще има големи ползи не само по отношение нормализирането в енергетиката, но и за цялата икономика, коментира Христо Казанджиев от Българския енергиен форум.

Той също не очаква да има шоково увеличение на цените, защото самите търговци не са заинтересовани от едно такова шоково поскъпване. Според него ще има постепенно увеличение в едни разумни граници.

Едно шоково увеличение на цените може да доведе до шоково намаление на потреблението, което ще повлияе на пазара. Ще се търси разумен баланс между търсенето и предлагането, каза още Казанджиев и допълни, че КЕВР е да наблюдава развитието на пазара.