"Това управление ще е трудно и може да се окаже с преходен характер. То ще бъде конструкция - изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция."

Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов, информира БНР.

Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори, добави той.

Иванов обясни, че форматът на подписване на споразумението - на база на двустранни споразумения, е нещо, което те са предложили.

„Това отразява логиката на формиране на тази конструкция - има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори. Мандатоносителят договаря условията, при които получава подкрепа от конкретната друга политическа формация", поясни Иванов.

Във връзка с избора на министри за новия кабинет Христо Иванов посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети.

Реформата на службите е изключително важен приоритет за ДБ, отбеляза Иванов и добави:

"Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него".