„Софтуерът за избор на членове на Висшия съдебен съвет не е защитен от възможна манипулация отвътре”, заяви лидерът на „Да, България” Христо Иванов в студиото на „Лице в лице”.

По думите му броенето на гласовете няма как да бъде прозрачно и може да бъде манипулирано отвътре, като по този начин да се промени бъдещият състав на ВСС.

В момента за членове на ВСС се гласува по два начина – по време на редовно заседание с хартиена или дистанционно, чрез електронната система за гласуване, разработена за магистратите.

„От новия състав зависи дали ще има съдебна реформа, дали ще има подбор на добре мотивирани магистрати, дали гнилите ябълки ще бъдат чистени или не, дали в случаи като „ЦУМ-гейт” ще има проверка или замитане под килима”, допълни още Иванов.

„Системата за избор е реализирана по най-простия начин. При системата не се пазят бюлетини, нямаме следа от гласуването – има числа, които се добавят при името на кандидата. Няма начин да се направи независима проверка”, допълни специалистът по електронно гласуване Божидар Божанов, също от „Да, България”.

Божанов допълва, че кодът на програмата не е отворен, което поражда допълнителни съмнения в крайния резултат от избора.

„Презумпцията за добросъвестност не може да важи, когато става дума за толкова много власт. Трябваха 3 години ВСС да признае, че има проблеми със системата за разпределяне на делата”, припомни Христо Иванов.

И двамата поясниха, че искат гаранции, подкрепени с документи и техническа експертиза, че изборът на нови членове на ВСС няма да бъде манипулиран.